Rhodesian Ridgeback Inherited Ventricular Arrhythmia (RR IVA)

Kirjoittanut Kati Ketonen, Kxoxo rhodesiankoirien kasvattaja.

Rhodesiankoirilla on todettu rytmihäiriöitä jotka vaikuttavat pääsääntöisesti nuoriin koiriin ja joista ilmeisesti suurinosa koirista kasvaa ulos 36 kk ikään mennessä. Pahimmillaan rytmihäiriöt kuitenkin voivat aiheuttaa koiran kuoleman. Tämän hetkisen tiedon mukaan mahdollisuus koiran kuolemaan IVAsta johtuen on erittäin pieni, mutta mahdollinen. On pystytty paikantamaan muutamia koiria joiden tiedetään jättäneen tätä vaivaa jälkeläisilleen, mutta näiden kyseisten koirien välttäminen sukutaulussa on käytännössä mahdotonta. 


Laboklin tarjoaa geenitestiä jonka perusteella koira voi saada jonkun seuraavista tuloksista:
N/N (normaali, koiralla ei ole kyseistä geeniä)
IVA/N (heterotsygootti kantaja, geeni tullut vain toiselta vanhemmalta)
IVA/IVA (homotsygootti kantaja, geeni on tullut koiralle molemmilta vanhemmilta)


Henkilökohtaisesti olen todennut geenitestin merkityksettömäksi. Amerikassa geenitestatuilta koirilta n. 20%lla on todettu rytmihäiriöitä, geenitestin tuloksesta riippumatta. Löydetyn geenin todellista merkitystä ei tällä hetkellä tiedetä. Myös normaaliksi (N/N) todetuilla koirilla on todettu vakavia rytmihäiriöitä, tämän olen myös todistanut oman kasvattini kohdalla. Rytmihäiriöiden kehittymiseen liittyy geenejä, joita ei vielä tunneta. Koska taudin periytymistä ja sen kehittymistä koiralle ei tunneta, on koiran laadukas ruokinta ja yleinen hyvinvoinnista huolehtiminen tärkeää. Ympäristötekijöillä voi olla vaikutus rytmihäiriöiden kehittymiseen.

Tällä hetkellä ainoa toimiva keino koiran rytmihäiriöiden toteamiseen on 24 tunnin ajan tehdyt holter-tutkimukset. Amerikkalaiset kasvattajat ovat useamman vuoden ajan teettäneet holter-tutkimuksia omille koirilleen, ja heidän suosittelemat testaus iät ovat 5-7 kk, 12 kk ja 18 kk. Facebookissa käytyjen keskustelujen perusteella vain harvalla koiralla jolla ei ole 5-7 kk iässä ollut rytmihäiriöitä, on todettu rytmihäiriöitä myöhemmin. Aikuisiällä tehdyllä holter-tutkimuksella ei voida päätellä onko koiralla ollut nuorena rytmihäiriöitä.

Koirien tutkimisesta on hyötyä sekä kasvattajalle, että koiran omistajalle. Vain ikäsuositusten puitteissa tutkimukset tekemällä voivat sekä kasvattaja, että omistaja todeta koiran olevan terve tältä kyseiseltä sairaudelta. Mikäli koiralta löydetään rytmihäiriöitä, on koiraa mahdollista lääkitä Sotalol lääkkeellä ja mahdollisesti estää rytmihäiriöstä johtuva kuolema.

Holter-monitorin voi esimerkiksi kasvattaja tai rotuyhdistys ostaa Alba Medicalilta. Laitteen voi myös vuokrata. Olen ostanut omille kasvateilleni holter-monitorin, ja vuokraan laitetta muille omistajille ja kasvattajille silloin kun en tutki omia koiriani. Per koira rytmihäiriöiden raportti maksaa 40 USD Alba Medicalilta. Mikäli koiralta löytyy raportin perusteella rytmihäiriötä, tulee koiran kanssa käydä eläinlääkärissä jatkotutkimuksissa. Amerikassa lääkityksen tarpeen rajana on 1000+ lisälyöntiä 24 tunnin aikana, Suomessa kardiologit katsovat koiran tilanteen tapauskohtaisesti. Omalle kasvatilleni kardiologi ei halunnut aloittaa lääkitystä vaikka koiralla oli yli 3300 lisälyöntiä 24 tunnin aikana. Tälle koiralle tehtiin sydämen ultraäänitutkimus kardiologin toimesta.

Rhodesiankoirilla sairaus on luokiteltu yksinkertaisesti:
Terve – alle 50 lisälyöntiä 24 tunnin aikana
Sairas – yli 50 lisälyöntiä 24 tunnin aikana

Aiheesta on tehty tutkimukset leonberginkoirilla ja saksanpaimenkoirilla. Näiden tulokset vaikuttavat mielestäni kovin samanlaisilta kuin rhodesiankoirien IVA. Kummallakin rodulla on voitu todeta vaivan olevan perinnöllinen, mutta polygeeninen. Saksanpaimenkoirilla on periytymisestä todettu näin: 

Mildly affected dogs (only PVCs) produced severely affected pups with VT—some of which died suddenly—as well as mildly affected and unaffected pups. Matings between dogs with VT produced unaffected pups in addition to mildly affected and severely affected pups. Matings between affected and unaffected GSDs also produced a full spectrum of phenotypes from unaffected to severely affected. Matings between 2 unaffected dogs did not produce affected pups, although there have been few such pairings to assess in our colony. (J. Cruickshank,R.L. Quaas,J. Li,S. Hemsley,T.M. Gunn,N.S. Moïse. 2009, Genetic Analysis of Ventricular Arrhythmia in Young German Shepherd Dogs)

Saksanpaimenkoirilla sairaus luokitellaan seuraavasti:

Dogs were categorized as affected or unaffected for each of the 3 traits based on their most severe record for each trait. The cutoff values for affectedness were >100 PVCs, >4 couplets, and >2 VT in 24 hours. (J. Cruickshank,R.L. Quaas,J. Li,S. Hemsley,T.M. Gunn,N.S. Moïse. 2009, Genetic Analysis of Ventricular Arrhythmia in Young German Shepherd Dogs)

Leonberginkoirilla sairaus on luokiteltu seuraavasti:

Based on the severity of the arrhythmias detected in the initial Holter monitoring, the dogs were classified retrospectively in clinical study groups as follows: 

VA-affected group (>100 VPCs, and/or multiple couplets, triplets, or 1 non-sustained VT period), 

VA-borderline group (single VPCs <100 and one to two couplets/triplets but no VTs) and 

VA-unaffected group (<50 VPCs and no couplets or triplets or VT). (Wiberg, M.; Niskanen, J.E.; Hytönen, M.; Dillard, K.; Hagner, K.; Anttila, M.; Lohi, H. 2020, Ventricular arrhythmia and sudden cardiac death in young Leonbergers)

Huomioimisen arvoista on, että saksanpaimenkoirilla termillä VT viitataan triplaan tai sitä pidempiin peräkkäisiin rytmihäiriöihin, ja leonberginkoirilla sillä viitataan neljään tai useampaan peräkkäiseen rytmihäiriöön.

Saksanpaimenkoirilla holter-tutkimisen ajankohdasta on voitu todeta, että alle 16 viikkoisena ja yli 2 vuotiaana tehdyillä holter-tutkimuksilla koiria on voitu väärin todeta terveiksi, tai sairauden vakavuus on aliarvioitu. Saksanpaimenkoirien ensimmäisen holter-tutkimuksen suositusikä on 5-10 kuukautta. Tämän ikähaarukan on todettu erottavan parhaiten terveet ja sairaat koirat. Useamman kuin yhden 24 tunnin holter-tutkimuksen suorittaminen parantaa diagnoosin luotettavuutta.


Lisää lukemista aiheesta englanniksi:
https://www.facebook.com/groups/1346498062074178
https://camelotrr.com/RRIVA.pdf

Aiheesta kesken oleva tutkimus:

Ventricular arrhythmias in Rhodesian Ridgebacks with a family history of sudden death and results of a pedigree analysis for potential inheritance patterns

Kathryn M. Meurs, DVM, PhD, Jess A. Weidman, DVM, Steven L. Rosenthal, DVM, Kevin K. Lahmers, DVM, PhD, and Steven G. Friedenberg, DVM, MS. 2016

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4871594/

Lainaukset ja tärkeää luettavaa:

Ventricular arrhythmia and sudden cardiac death in young Leonbergers

Wiberg, M.; Niskanen, J.E.; Hytönen, M.; Dillard, K.; Hagner, K.; Anttila, M.; Lohi, H. 2020. 

https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/322099/1_s2.0_S176027341930147X_main.pdf?sequence=1&isAllowed=y 

Genetic Analysis of Ventricular Arrhythmia in Young German Shepherd Dogs

Cruickshank,R.L. Quaas,J. Li,S. Hemsley,T.M. Gunn,N.S. Moïse. 2009.

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1939-1676.2009.0265.x?fbclid=IwAR1tmkn7b3AZ13nuvHPZ5vAwDUNzxLWdpfCijQxZQjfvfXHgBgdaQ55qK0E

rhodesiankoira