Rhodesian Ridgeback Inherited Ventricular Arrhythmia (RR IVA)

Rhodesiankoirilla on todettu rytmihäiriöitä jotka vaikuttavat pääsääntöisesti nuoriin koiriin ja joista ilmeisesti suurinosa koirista kasvaa ulos 36 kk ikään mennessä. Pahimmillaan rytmihäiriöt kuitenkin voivat aiheuttaa koiran kuoleman. Tämän hetkisen tiedon mukaan mahdollisuus koiran kuolemaan IVAsta johtuen on erittäin pieni, mutta mahdollinen. Amerikassa on pystytty paikantamaan muutamia koiria joiden tiedetään jättäneen tätä vaivaa jälkeläisilleen, mutta näiden kyseisten koirien välttäminen sukutaulussa on käytännössä mahdotonta. Myös minun pentueissa on näitä kyseisiä riskikoiria, kuten myös muilla rhodesiankoirakasvattajilla.

Laboklin tarjoaa geenitestiä jonka perusteella koira voi saada jonkun seuraavista tuloksista:
N/N (normaali, koiralla ei ole kyseistä geeniä)
IVA/N (heterotsygootti kantaja, geeni tullut vain toiselta vanhemmalta)
IVA/IVA (homotsygootti kantaja, geeni on tullut koiralle molemmilta vanhemmilta)

Geenitestin yksin on kuitenkin todettu olevan käytännössä merkityksetön. Geenitestatuilta koirilta n. 20%lla on todettu rytmihäiriöitä, geenitestin tuloksesta riippumatta. Löydetyn geenin todellista merkitystä ei tällä hetkellä tiedetä varmuudella. Myös normaaliksi (N/N) todetuilla koirilla on todettu rytmihäiriöitä. On todennäköistä, että rytmihäiriöiden kehittymiseen liittyy myös laukaisevia geenejä, joita ei vielä tunneta. Tällä hetkellä ainoa toimiva keino koiran rytmihäiriöiden toteamiseen on 24 tunnin ajan tehdyt holter-tutkimukset. Amerikkalaiset kasvattajat ovat muutaman vuoden ajan teettäneet holter-tutkimuksia omille koirilleen, ja heidän suosittelemat testaus iät ovat 5-7 kk, 12 kk ja 18 kk. Facebookissa käytyjen keskustelujen perusteella vain harvalla koiralla jolla ei ole 5-7 kk iässä ollut rytmihäiriöitä, on todettu rytmihäiriöitä myöhemmin.

Olen ostanut omien kasvattieni käyttöön holter-monitorin. Koirien tutkimisesta on hyötyä sekä minulle kasvattajana, että koiran omistajalle. Mikäli koiralta löydetään rytmihäiriöitä, on koiraa mahdollista lääkitä Solatol lääkkeellä ja mahdollisesti estää rytmihäiriöstä johtuva kuolema. Tarjoan kasvateilleni laitteen lainaamisen ilmaiseksi, ja annan mukaan tarvittavat elektrodit, liimapintelit, teipit ja liivin. Rytmihäiriöiden raportti maksaa 40 USD Alba Medicalilta, raportti sekä mahdolliset laitteen postituksesta johtuvat kulut tulevat koiran omistajan maksettavaksi. Voin hoitaa datan lähetyksen Alba Medicalille. Mikäli koiralta löytyy raportin perusteella rytmihäiriötä, tulee koiran kanssa käydä eläinlääkärissä jatkotutkimuksissa. Tällä hetkellä lääkityksen tarpeen rajana on 1000+ lisälyöntiä 24 tunnin aikana.

Koska taudin periytymistä ja sen kehitystä koiralle ei tunneta, on koiran laadukas ruokinta ja yleinen hyvinvoinnista huolehtiminen tärkeää. Ympäristötekijöillä voi olla vaikutus rytmihäiriöiden kehittymiseen.

Lisää lukemista aiheesta englanniksi:
https://camelotrr.com/RRIVA.pdf (tästä artikkelista on päivitetty versio vuodelta 2019, minulla on se tietokoneellani ja voin lähettää kiinnostuneille luettavaksi)
rhodesiankoira