Mitä koirani syövät?

Oma ajatusmaailmani muuttui vuoden 2020 kesän aikana koirien ruokinnan suhteen. Olen jo aiemmin ruokkinut koiriani raakaruoalla ja valinnut mielestäni laadukkaat nappulat koirille, mutta en koe täysin ymmärtäneeni ravinnon kokonaisvaltaista vaikutusta ennen tätä. Kesällä 2020 syntyi meidän toinen pentue, ja halusin ruokkia pennut sekä raa’alla lihalla että nappulalla. Helsingin yliopisto on tehnyt tutkimuksia, joiden mukaan raa’alla ruokkiminen edesauttaisi koiran terveyttä jo pikkupennusta alkaen.

– Pennuilla, joille oli syötetty pentuiässä raakaa naudanmahaa, raakoja sisäelimiä ja ihmisten ruoantähteitä, havaittiin merkittävästi vähemmän allergia- ja atopiaoireita aikuisiässä. Toisaalta pennuilla, jotka eivät saaneet ollenkaan raakaruokaa, jotka söivät suurimman osan ruoasta kuivaruokana ja/tai joille syötettiin hedelmiä tai lämpökuivattuja eläinten osia, oli aikuisiässä huomattavasti enemmän edellä mainittuja oireita, sanoo DogRisk-tutkimusryhmän johtaja, dosentti Anna Hielm-Björkman Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisestä tiedekunnasta.

Tutkimuksen mukaan koiranpennun ruokavalion sisältäessä vähintään 20 prosenttia raakaruokaa tai alle 80 prosenttia kuivaruokaa, allergia- ja atopiaoireiden todennäköisyys väheni merkittävästi aikuisiässä. Lisäksi tutkimuksessa todettiin, että jos raakaruokaa ei syöty lainkaan tai ruokavalio koostui yli 80 prosenttisesti kuivaruoasta, oireiden esiintyvyys aikuisilla koirilla lisääntyi merkittävästi. Kun pennuille syötettiin 20 prosenttia muun tyyppistä prosessoitua kaupallista koiranruokaa (kuten tölkkeihin tai pötköihin pakattuja prosessoituja koiraruokia), oireiden todennäköisyys lisääntyi merkittävästi.

– Tulokset viittaavat siten siihen, että nimenomaan raakaruoka edisti ihoterveyttä aikuisiällä, sanoo Hielm-Björkman, ja että jos 20 prosenttia ruuasta annetaan raakana, niin jo se määrä on riittävä tuottamaan terveysetuja.  (Lähde)

Toisessa tutkimuksessa oli tutkittu koirien todennäköisyyttä sairastua koirien tulehdukselliseen suolistosairauteen (IBD).

Helsingin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan koiranpennun raakaruokinta imetyksen loppupuolelta noin kahden kuukauden ikäiseksi saattaa vähentää tulehduksellisen suolistosairauden (IBD) esiintyvyyttä myöhemmässä elämässä.

Myös tätä myöhemmän raakaruokinnan aina kuuden kuukauden ikään saakka todettiin vaikuttaneen positiivisesti. Kuivaruoan syöttäminen pennuille varhaisessa vaiheessa puolestaan saattaa tutkimuksen mukaan lisätä IBD:n ilmaantuvuutta myöhemmin. (Lähde)

Näiden artikkelin perusteella meidän pentujen ruokavalio oli n. 60% lihaa, 40% nappulaa.

Samaan aikaan pentuetta hoitaessa hoidettiin ensimmäistä rhodesiankoiraani Keilaa. Keilalla oli parin kk ajan ollut kaikenlaisia erilaisia oireita ja kävimme kuusi kertaa kahden kk aikana eläinlääkärissä aina hoitamassa eri oireita. Kun edelliset saatiin fiksattua niin uusia tuli tilalle. Lopulta paljastui, että Keilalla oli syöpä ja tilanne oli jo mennyt niin pahaksi ettei Keila enää ollut oma itsensä. Se ei päässyt maasta itse kunnolla ylös ja oli kuin varjo itsestään. Jouduin tehdä raskaan päätöksen ja päästää Keilan pois. Keila oli lopetettaessa jo niin kipeä, ettei sekään hoitunut ilman sähellystä. En vain ollut kyennyt päästämään Keilaa pois ennenkuin sain varman tiedon ettei parannusta enää löydy.

Kuukautta myöhemmin sain tiedon, että kasvattini Hollannissa tarvitsee uuden kodin. Asiasta ei tarvinnut kauaa kotona keskustella, ja niin alkoi Konan paluumatka takaisin Suomeen. Sain käsiini koiran jonka kunto ei täyttänyt omia standardejani. Halusin etsiä Konalle markkinoiden parhaimmat ruoat ja lisäravinteet, jotta saisimme koiran sen ansaitsemaan kuntoon. Tässä vaiheessa törmäsin Essentialiin. Kirjoittelin sähköposteja Essentialin suomen maahantuojien kanssa ja päädyin kokeilemaan ruokaa Konalle. Kona sai kokoajan myös alempana mainittuja lihavalmisteita nappulan ohella. Pikkuhiljaa siirsin koira kerrallaan koko sen aikaisen neljän koiran laumani syömään Essentialia ja pari kasvattia innostuivat sen syöttämisestä myös. Voin rehellisesti sanoa, että huomaan eron kasvattieni lihaksistossa, karvanlaadussa ja kehityksessä jos ne ovat syöneet pääasiassa Essentialin (tai vastaavaa yhtä laadukasta) nappulaa. Meillä asuva Konan sisko Honi on atooppinen, ja se ei ole koskaan voinut niin hyvin kuin nyt Essentialin nappulaa syödessään.

Keilan kuoleman myötä aloin selvittämään entistä enemmän koirien ruokintaan liittyen ja päädyimme jättämään kaikki epämääräiset muualla kuin Suomessa valmistetut puruluut pois. Nameissa luotamme vain laadukkaisiin merkkeihin. Nameissa erinomaisia vaihtoehtoja löytyy Essentialilta ja Palalta.  Muita hyviä valmisteita ovat muutaman eri valmistajan koiranmakkarat sekä puolikosteat nappulat. Molempia löytyy mm alemmas linkatun Murren Murkinan valikoimasta.  Superherkkuna meillä kyllä on ihan ihmisille tarkoitettuja lihapullia ja nakkeja mukana treeneissä ja näyttelyissä. Rhodesiankoirien kanssa nameja tulee olla montaa erilaista, sillä toisinaan rhodejen työmotivaatio vaihtelee ja on namivalikoimasta riippuvainen.

Koirani saavat nappulan lisäksi vaihtelevaa määrää lihaa. Ostan lähinnä valmiita sekoituksia, Murren Murkinan Classic Kana-kasvis mixiä sekä Liha-kasvis mixiä. Toinen valmis raakatuote jota pidän erinomaisena ja käytän koirillani, on Neufraun MHB karpit. Joskus harvoin ostan myös kyseisen valmistajan tavallista vogelneuta. Kolmas tuote josta pidän ja jota ostan koirilleni on Mushin valmiit Vaisto- ja Vaisto Puppy sekoitukset. Käytän näitä kaikkia tuotteita sekalaisesti koirillani.

Lisinä koirani saavat purkista e-vitamiinia, d-vitamiinia, sinkkiä ja biotiiniä. Vuoden 2022 alussa siirryin Nutrolinin öljystä Effe Balancen Effektri-öljyn käyttäjäksi. Ostin koirilleni Neufraun PVP-etikkaa, mutta ainoa koira jossa koen olevan ero voinnissa on Honi. Honin ruokavaliossa tosin tapahtui samaan aikaan kaksi muutosta, sekä öljyn vaihtuminen että etikan lisääminen. Honilla ei ole ollut hiivaa enää korvissa näiden tuotteiden ruokavalioon lisäämisen myötä.

Toivon kasvattieni saavan monipuolista sekä raakaruoasta, että mahdollisesti nappulasta koostuvaa ruokaa. Ruoan laadulla on merkitystä, ja toivoisinkin kasvattieni omistajien ostavan koirilleen laadukkaimpia mahdollisia tuotteita. En missään nimessä suosittele mitään nappulamerkkejä joiden ruokia saa alle 50 €lla ison säkin. Koirien laadukkaaseen ruokintaan tulisi jokaisen koiran omistajan panostaa, ja rhodesiankoiran kokoisille koirille ei laadukasta nappulaa saa alle 70 €lla kuukaudessa.